Albóndigas con salsa de tomate zijn gehaktballetjes in tomatensaus. Het is een hele bekende tapa, beetje pikant, en leuk voor elke gelegenheid.
Serveer het met een beetje Spaans stokbrood erbij om lekker in de saus te dippen.
Het lekkere weer schreeuwt om een tafel vol met zomerse tapas. Deze klassieker, de albóndigas con salsa de tomate, mag niet missen op je tapas tafel.
Ingrediënten gehaktballetjes:
- Halve kilo rundergehakt
- 4 teentjes knoflook
- Handjevol verse peterselie
- 1 ei
- ¾ glas paneermeel
- ¾ glas bloem
- Zout & peper
- ½ tl kaneel
- Olijfolie geschikt om te bakken
Ingrediënten tomatensaus:
- 2 blikjes gepelde tomaten
- 1 blik tomate frito
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 prei
- 2 el extra vierge olijfolie
Gepelde tomaten kopenTomate frito kopenExtra virgen olijfolie kopen
Bereiden van de gehaktballetjes
1. Strooi bloem in een schaal en leg het gehakt in aparte schaal en voeg het zout, peper en kaneel toe aan het gehakt. Kneed het geheel.
2. Mix de peterselie, knoflook en het ei in de blender tot een vloeibaar geheel
3. Schenk dit over het gehakt en kneed het goed. Als het een mooie massa is, spreid het dan. Doe het paneermeel erbij en kneed nogmaals.
4. Maak er vervolgens mooie, kleine ronde balletjes van, rol ze door de bloem en leg ze apart.
Tip van Paco: Zorg dat je het vlees goed kneed bij het rollen van de balletjes. Hierdoor gaat het lucht uit de balletjes, waardoor ze tijdens het frituren minder snel uit elkaar vallen.
5. Verwarm de olijfolie in een koekenpan (ongeveer twee vingers hoog) en laat het goed warm worden. Frituur de balletjes ongeveer 10 minuten, totdat ze een mooie bruine kleur krijgen. Laat de balletjes daarna goed uitlekken.
Bereiden van de tomatensaus:
1. Snij de knoflook, ui, prei en wortel fijn
2. Giet de extra virgen olijfolie in een diepe pan en bak de stukjes knoflook, ui, prei en wortel voor zo’n 10-15 minuten.
3. Voeg daarna de gepelde tomaten en de tomate frito toe.
Tip van Paco: Houd je van pittig? Dan kun je wat piri piri aan de saus toevoegen.
4. Zodra het kookt, laat je het nog 20 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe tussendoor.
5. Als laatste mix je het geheel met de staafmixer tot een mooie, gladde saus.
Tip van Paco: voeg er vooraf gekookte kleine stukjes wortel en/of doperwtjes aan toe voor extra smaak en kleur.
Voeg de uitgelekte gehaktballetjes toe aan de saus, en je albóndigas zijn klaar om te eten!