Cava

Product

Cava | Kopen?
In onze winkel
Gerard Doustraat 66, 1072 VW Amsterdam
Via onze delivery
Bestellen via Delivery

Cava is een mousserende wijn die nog volgens de traditionele manier geproduceerd wordt. De cava met die beschermde oorsprongsbenaming (denominación de origen) komt uit de Región de Cava (cava regio). Deze bestaat voornamelijk uit het Catalaanse gedeelte van Penedés (provincies Barcelona en Tarragona).

Ook heeft een speciale raad besloten dat er een paar andere plaatsen in Spanje tot de Cava regio behoren, in totaal 159 gemeenten uit de provincies: Barcelona, Tarragona, La Rioja, Lérida, Gerona, Álava, Zaragoza, Navarra, Badajoz en Valencia.

Er zijn verschillende soorten druiven die worden gebruikt voor cava, de meest traditionele zijn: macabeo, parellada en xarel-lo. Elk dragen bij aan een unieke eigenschap van de cava. Ook wordt er wel eens gemixt met bijvoorbeeld chardonnay of pinot noir.

De flessen worden in cavas (ondergronds) horizontaal neergelegd. Hier is het constant koel en donker, en hier rijpt het minimaal 9 maanden. In dat geval spreken we van een ‘joven’. Als het 15 tot 30 maanden rijpt is het een ‘reserva’, en bij meer dan 30 maanden spreken we van een ‘gran reserva’. Dit onderscheid vind je ook bij andere wijnen.

Er wordt ook onderscheid in soort gemaakt aan de hand van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. Wij hebben de soorten ‘brut’ en ‘semiseco’. In een brut zit niet meer dan 12 gram suiker per liter, in een semiseco zit tussen de 32 en 50 gram per liter. De brut is dus wat droger dan de semiseco.

Cava verkopen wij in de varianten: semiseco, brut en brut reserva. Als mensen echt iets te vieren hebben kiezen ze graag voor de reserva, de iets specialere variant.

We verkopen deze flessen in de winkel en online. Van de brut en de brut reserva variant hebben wij in de winkel altijd wat koud staan, voor als je last-minute iets te vieren hebt.

cava

Catering Aanvragen