Potaje de garbanzos con bacalao

Gerecht

Potaje de garbanzos con bacalao | Bestellen?
In onze winkel
Gerard Doustraat 66, 1072 VW Amsterdam
Via onze delivery
Bestellen via Delivery

Wat is Potaje de garbanzos con bacalao?

Potaje de garbanzos con bacalao is een traditioneel gerecht, afkomstig uit de regio Andalusië. Het is een gerecht dat veel wordt gegeten tijdens Semana Santa, de week voorafgaand aan Pasen (‘Heilige Week’ of ‘Goede Week’ in het Nederlands). In deze week wordt er minder, of geen, vlees gegeten. Vlees wordt dan veelal vervangen door vis, zoals kabeljauw. Er wordt vaak ook spinazie en ei aan toegevoegd.

Bij Pacomer maken wij dit gerecht het hele jaar door. Het is een vullend en voedzaam gerecht, ideaal als je minder van vlees houdt. Je kunt hieronder ook het recept vinden, voor als je zelf aan de slag wilt.

Heb je geen zin om te koken? Geen probleem. Wij verkopen garbanzos con bacalao in porties in de winkel en via onze take-out en delivery service. Wil je een pan bestellen voor een grotere groep mensen? Dan kan dat via onze cateringservice. Zo kun je Semana Santa dit jaar geheel in stijl vieren.

Recept voor het maken van garbanzos con bacalao

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 500g kikkererwten (garbanzos) (groot of klein, naar wens)
 • 300g kabeljauw (bacalao) stukjes
 • 300g aardappelen in blokjes gesneden
 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 blik tomate frito 
 • +/- 2 eetlepels olijfolie 
 • +/- 2 theelepels gerookte paprikapoeder (pimentón) (zoet of pikant, naar wens)
 • snufje peper
 • beetje saffraanpoeder 
 • Optioneel: 200g verse spinazie
 • Optioneel: 2 gekookte eieren

Bereidingswijze

1. Zet een dag van te voren de kikkererwten in een bak met water en de kabeljauw in een bak met water. Laat dit een nacht weken.

2. Gooi het water van de kikkererwten de volgende dag weg. Doe de kikkererwten in een pan en voeg er nieuw water aan toe (ongeveer vier vingers boven de kikkererwten). Kook de kikkererwten ongeveer een uur à anderhalf op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen aan het einde toe aan de kikkererwten en kook deze samen totdat de aardappelen middel gaar zijn.

Tip van Paco: Als er tijdens het koken veel vocht verloren gaat, voeg dan tussendoor wat extra water toe. Het water gooi je aan het einde van het koken niet weg, omdat dit door het koken smaak heeft gekregen. Het kan dus goed gebruikt worden in het gerecht. 

3. Nu ga je controleren of de bacalao al voldoende schoon is. Trek de bacalao een beetje uit elkaar en proef het. Is het nog steeds erg zout? Spoel het dan af in het water, totdat het water wat er vanaf komt schoon en transparant is.

Tip van Paco: Er hoeft in principe geen extra zout aan dit gerecht toegevoegd te worden, omdat de bacalao al zout afgeeft.

4. Snij de ui in blokjes en de snij de knoflook fijn. Fruit dit in een aparte pan.

5. Voeg de bacalao toe aan de pan met ui en het knoflook. Laat dit staan op een laag vuur, totdat er vocht uit de bacalao komt. Voeg dan het blikje tomate frito toe. Hierna doe je de saffraan en paprikapoeder erbij.

6. Meng en hussel het geheel goed door elkaar. Voeg het daarna toe aan de kikkererwten en aardappelen in de andere pan (en het water waar het in zit). Laat het geheel nog even koken tot de kikkererwten goed gaar en zacht zijn. 

Tip van Paco: voor een extra traditionele touch kun je de volgende stappen volgen:

7. Kook in een apart pannetje de spinazie. Als het ongeveer één minuut heeft gekookt kun je het eruit halen. Druk het fijn en voeg het gesneden toe aan de rest. 

8. Als laatste, voor de presentatie van het gerecht, snij je de gekookte eieren in kleine blokjes. Serveer het gerecht uit in een diepe kom, en leg de de stukjes ei er in het midden in. 

Potaje de garbanzos con bacalao of de ingredienten kopen?

Met de juiste producten kun je de Potaje de garbanzos con bacalao natuurlijk perfect zelf bereiden. De benodigde ingrediënten kun je via onze online webshop op eenvoudige wijze bestellen en laten thuisbezorgen.

Je kunt natuurlijk ook langskomen in onze winkel in Amsterdam. Daar vind je een groot assortiment aan delicatessen die wij direct importeren uit Spanje of zelf bereiden.

Wil je de Potaje de garbanzos con bacalao vers bereid bij je thuis bezorgd hebben dan kun je jouw bestelling eenvoudig en snel online plaatsen via onze deliveryservice

Potaje de garbanzos con bacalao is ook te bestellen met onze cateringservice. Via onze catering website met online offerte module kun je jouw wensen kenbaar maken. Wij kunnen je dan een voorstel op maat geven.

Garbanzos con bacalao

Catering Aanvragen