Paella mixta

Gerecht

Paella mixta | Bestellen?
In onze winkel
Gerard Doustraat 66, 1072 VW Amsterdam
Via onze delivery
Bestellen via Delivery

Prijsinformatie Catering
Prijs per persoon (minimaal 4 personen)
€11,59

Wat is een Paella?

Voor wie niet kan kiezen, een paella met vis én kip.

Als men doorgaans aan Spanje denkt dan is paella iets wat vaak als één van de eerste dingen naar boven komt. Paella, een typisch traditioneel Spaans rijstgerecht, wat zijn oorsprong heeft in Valencia. Het gerecht is zich toen gaan verspreiden over de rest van Spanje. Afhankelijk van de producten die aanwezig waren in de verschillende regios, zijn er verschillende soorten paellas ontstaan. Elk type met een eigen karakter.

Om te beginnen, waar komt de naam nou vandaan? Dat is eigenlijk heel simpel! De pan waar dit rijstgerecht in wordt klaargemaakt heet een paella. Zodoende heeft het gerecht de naam ‘paella’ gekregen. Voordat je verder gaat met het kopen van de ingrediënten en het maken van het gerecht is er één essentiële stap die niet overgeslagen mag worden: het kopen, lenen of huren van de paellapan! Volg daarna ons recept en aankomende zondagmiddag kun jij, net als ze in Spanje doen, met de hele familie genieten van een heerlijke paella.

In de winkel maken wij vaak een paella mixta, met vis en kip. Deze valt bij onze klanten altijd erg in de smaak. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 600 gr kippenbouten
 • 200 gr gepelde gambas
 • 200 gr calamares
 • 150 gr hele verse gambas
 • 150 gr mosselen
 • 1 rode paprika, 1 groene paprika
 • 4 tot 5 knoflookteentjes
 • 4 soeplepels olijfolie
 • 2 theelepels zoete paprikapoeder (pimentón dulce)
 • 2 theelepels zout (naar wens)
 • 150 gr doperwtjes
 • 450 gr paellarijst
 • 1 wortel, 1 prei, 1 ui, 1 kipkarkas, 1 witte vissenkop (dit zijn de ingrediënten voor de bouillon, het is ook mogelijk om kant en klare bouillon te gebruiken)
 • 2 á 3 Piquillo pepers (ter decoratie)
 • 4 soeplepels tomate frito
 • 125 mg saffraan
 • Paar scheutjes kleurstof (colorante)
 • 1 laurierblad
 • 1 citroen

Bereidingswijze

De bouillon en decoratie

Zelf de bouillon maken is lekker en ook vrij simpel, je hebt er alleen wel wat langer de tijd voor nodig.

 1. Kook in een pan de wortel, prei, ui en de kipkarkas voor 1 uur. Na 1 uur voeg je de vissenkop toe en laat je het geheel nog een half uur op het gas staan.
 2. Haal de pan nu van het vuur af en filter het geheel, zodat er alleen water overblijft.
 3. Doe nu de mosselen en de verse hele garnalen in de pan en zet het weer op het vuur. Wanneer het water begint te borrelen haal je de mosselen en garnalen eruit. Deze ga je later gebruiken als decoratie.
 4. Filter de bouillon nogmaals, tot er niks meer overblijft dan water. Zet de bouillon apart en voeg de saffraan en kleurstof toe. De bouillon is nu klaar.

Mocht je hier nou geen tijd of zin voor hebben, dan verkopen wij kant en klare bouillon in pakken van erg hoge kwaliteit. Je zou ook een bouillonblokje kunnen gebruiken.

De paella klaarmaken

 1. Snij de kippenbouten in vijf stukken. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook vragen of de kippenboer dit voor je wil doen.
 2. Giet de olijfolie in de paella pan en bak de kippenbouten 10 minuten goed.
 3. Ondertussen kun je de knoflook snipperen en de paprika’s in blokjes snijden. Voeg deze vervolgens aan de kip toe samen met de laurier. Bak het geheel samen
 4. Voeg vervolgens de calamares en gamba’s toe aan het geheel. Bak het allemaal goed door.
 5. Naar wens kun je nu zout toevoegen
 6. Voeg de tomate frito toe en direct daarna de paprikapoeder.

Het is belangrijk om altijd eerst de tomaat toe te voegen en dan de paprikapoeder. Doe je het andersom, dan verbrandt de paprikapoeder en dit geeft een hele andere (wat zurige) smaak aan de paella.

 1. Voeg dan de doperwtjes toe en roer het geheel goed door en zorg ervoor dat alles goed verspreid is over de pan
 2. Voeg de rijst toe en roer en verspreid het geheel nogmaals goed.
 3. Nu voeg je de bouillon toe. Wij meten de bouillon zelf af door de bouillon ongeveer 1 centimeter boven alles wat in de pan zit uit te laten komen. Het is ook mogelijk om met verhoudingen te werken. Op elk glas rijst gaan drie glazen bouillon.

Zorg ervoor dat je niet te veel bouillon in de pan doet, anders wordt de rijst klef. Na het toevoegen van de bouillon is het niet meer de bedoeling dat je door de pan roert. Mocht je het geheel toch een beetje willen roeren, beweeg de pan dan heen en weer door middel van de twee handvatten aan de zijkant. 

 1. Nu zet je het vuur hoog en laat je het 10 minuten op hoog vuur staan. Hierna zet je het vuur beetje bij beetje lager tot de paella een beetje droog wordt.

Door het hoge vuur gaat de rijst open en pakt het goed alle smaken van de verschillende ingrediënten.

 1. Als de paella bijna droog is haal je de pan van het vuur af. Dek de pan af met een theedoek of met papier voor 5 minuten.
 2. Hierna kun je de paella naar wens versieren. Prik bijvoorbeeld de mosselen er in een rondje in, leg de gamba’s er omheen en prik ook de citroenen erin. De piquillo pepers kun je in dunne reepjes snijden en er vanuit het midden naar buiten op leggen.

Van woensdag tot en met zaterdag verkopen wij standaard paella mixta in de winkel. Vanaf het middaguur kun je een bakje paella kopen in de winkel, of bestellen via onze deliverysite. Meestal maken wij genoeg voor iedereen, en vaak maken we een tweede paella in de middag. Wil je er toch zeker van zijn dat je een portie hebt? Bel ons dan even op 020-4711323 om jouw portie te reserveren.

Paella mixta

Catering Aanvragen