Potaje de bacalao con garbanzos

Potaje de bacalao con garbanzos | Bestellen?
In onze winkel
Gerard Doustraat 66, 1072 VW Amsterdam
Via onze delivery
Bestellen via Delivery

Een heerlijk gerecht vol proteïnes met kabeljauw en kikkererwten.

Dit gerecht is een typisch gerecht dat tijdens ‘Semana Santa’ wordt gegeten in Spanje. Dit is de week voorafgaand aan Pasen en is de ‘Heilige Week’ of de ‘Goede Week’. Op heel veel plekken in Spanje trekken dan processies uit. In deze week wordt er minder, of geen, vlees gegeten. Vlees wordt dan veelal vervangen door vis, vooral kabeljauw. Er wordt dan vaak ook spinazie en ei aan toegevoegd. In dit gerecht zitten producten verwerkt die een dag van te voren geweekt dienen te worden. Houd hier dus rekening mee. 

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 500g kikkererwten (garbanzos) (groot of klein, naar wens)
 • 300g kabeljauw (bacalao) stukjes
 • 300g aardappelen in blokjes gesneden
 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 blik tomate frito 
 • +/- 2 eetlepels olijfolie 
 • +/- 2 theelepels gerookte paprikapoeder (pimentón) (zoet of pikant, naar wens)
 • snufje peper
 • beetje saffraanpoeder 
 • Optioneel: 200g verse spinazie
 • Optioneel: 2 gekookte eieren

Bereidingswijze

1. Zet een dag van te voren de kikkererwten in een bak met water en de kabeljauw in een bak met water. Laat dit een nacht weken.

2. Gooi het water van de kikkererwten de volgende dag weg. Doe de kikkererwten in een pan en voeg er nieuw water aan toe (ongeveer vier vingers boven de kikkererwten). Kook de kikkererwten ongeveer een uur à anderhalf op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen aan het einde toe aan de kikkererwten en kook deze samen totdat de aardappelen middel gaar zijn.

Tip van Paco: Als er tijdens het koken veel vocht verloren gaat, voeg dan tussendoor wat extra water toe. Het water gooi je aan het einde van het koken niet weg, omdat dit door het koken smaak heeft gekregen. Het kan dus goed gebruikt worden in het gerecht. 

3. Nu ga je controleren of de bacalao al voldoende schoon is. Trek de bacalao een beetje uit elkaar en proef het. Is het nog steeds erg zout? Spoel het dan af in het water, totdat het water wat er vanaf komt schoon en transparant is.

Tip van Paco: Er hoeft in principe geen extra zout aan dit gerecht toegevoegd te worden, omdat de bacalao al zout afgeeft.

4. Snij de ui in blokjes en de snij de knoflook fijn. Fruit dit in een aparte pan.

5. Voeg de bacalao toe aan de pan met ui en het knoflook. Laat dit staan op een laag vuur, totdat er vocht uit de bacalao komt. Voeg dan het blikje tomate frito toe. Hierna doe je de saffraan en paprikapoeder erbij.

6. Meng en hussel het geheel goed door elkaar. Voeg het daarna toe aan de kikkererwten en aardappelen in de andere pan (en het water waar het in zit). Laat het geheel nog even koken tot de kikkererwten goed gaar en zacht zijn. 

Tip van Paco: voor een extra traditionele touch kun je de volgende stappen volgen:

7. Kook in een apart pannetje de spinazie. Als het ongeveer één minuut heeft gekookt kun je het eruit halen. Druk het fijn en voeg het gesneden toe aan de rest. 

8. Als laatste, voor de presentatie van het gerecht, snij je de gekookte eieren in kleine blokjes. Serveer het gerecht uit in een diepe kom, en leg de de stukjes ei er in het midden in. 

Eet smakelijk!

Catering Aanvragen

Tijd van bezorging of afhalen

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw aanvraag verzoeken wij u om in de aanvullende informatie al uw wensen kenbaar te maken.
Dit geldt zowel voor de gewenste gerechten alsook de informatie omtrent dieet en allergie.
Extra informatie t.a.v. de locatie/gelegenheid kan de aanvraag completeren.