Garbanzos con bacalao y espinaca

Garbanzos con bacalao y espinaca

Kikkererwten met kabeljauw en spinazie

Morgen begint in Spanje ‘Semana Santa’. Dit is de week voorafgaand aan Pasen en is de ‘Heilige Week’ of de ‘Goede Week’. Op heel veel plekken in Spanje trekken dan processies uit. In deze week wordt er minder, of geen, vlees gegeten. Vlees wordt dan veelal vervangen door vis, vooral kabeljauw. Wij lichten daarom een typisch Spaans gerecht uit wat onder andere in deze week wordt gegeten: kikkererwten met kabeljauw en spinazie. Nu de kikkererwten weer bij ons op voorraad zijn, hebben we alle middelen in huis om dit gerecht te maken. In dit gerecht zitten producten verwerkt die een dag van te voren geweekt dienen te worden. Houd hier dus rekening mee.

Veel kookplezier!

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 500g kikkererwten (garbanzos) (groot of klein, naar wens)
 • 300g kabeljauw (bacalao) stukjes
 • 300g aardappelen in blokjes gesneden
 • 200g verse spinazie
 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 blik tomate frito 
 • 2 gekookte eieren
 • +/- 2 eetlepels olijfolie
 • +/- 2 theelepels gerookte paprikapoeder (pimentón) (zoet of pikant, naar wens)
 • snufje peper
 • beetje saffraanpoeder 

Bereidingswijze

1. Zet een dag van te voren de kikkererwten in een bak met water en de kabeljauw in een bak met water. Laat dit een nacht weken.

2. Gooi het water van de kikkererwten de volgende dag weg. Doe de kikkererwten in een pan en voeg er nieuw water aan toe (ongeveer vier vingers boven de kikkererwten). Kook de kikkererwten ongeveer een uur à anderhalf op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen aan het einde toe aan de kikkererwten en kook deze samen totdat de aardappelen middel gaar zijn.

Als er tijdens het koken veel vocht verloren gaat, voeg dan tussendoor wat extra water toe. Het water gooi je aan het einde van het koken niet weg, omdat dit door het koken smaak heeft gekregen. Het kan dus goed gebruikt worden in het gerecht. 

3. Nu ga je controleren of de bacalao al voldoende schoon is. Trek de bacalao een beetje uit elkaar en proef het. Is het nog steeds erg zout? Spoel het dan af in het water, totdat het water wat er vanaf komt schoon en transparant is.

Er hoeft in principe geen extra zout aan dit gerecht toegevoegd te worden, omdat de bacalao al zout afgeeft.

4. Snij de ui in blokjes en de snij de knoflook fijn. Fruit dit in een aparte pan.

5. Voeg de bacalao toe aan de pan met ui en het knoflook. Laat dit staan op een laag vuur, totdat er vocht uit de bacalao komt. Voeg dan het blikje tomate frito toe. Hierna doe je de saffraan en paprikapoeder erbij.

6. Meng en hussel het geheel goed door elkaar. Voeg het daarna toe aan de kikkererwten en aardappelen in de andere pan (en het water waar het in zit). Laat het geheel nog even koken tot de kikkererwten goed gaar en zacht zijn.

7. Kook in een apart pannetje de spinazie. Als het ongeveer één minuut heeft gekookt kun je het eruit halen. Druk het fijn en voeg het gesneden toe aan de rest.

8. Als laatste, voor de presentatie van het gerecht, snij je de gekookte eieren in kleine blokjes. Serveer het gerecht uit in een diepe kom, en leg de de stukjes ei er in het midden in.

Eet smakelijk!