Tortilla Española

Tortilla Española

Spaanse aardappelomelet

Eén van de allerbekendste Spaanse tapas moet wel de Tortilla Española zijn, ook wel tortilla de patatas genoemd (niet te verwarren met de Mexicaanse platte tortilla). De één houdt van smeuïg, de ander wil ‘m langer gebakken. De één wil absoluut geen ui, de ander wil ‘m niet zonder. Onze tortillas zijn razend populair en we krijgen dan ook vaak de vraag: hoe maak je dat nou? De ingrediënten zijn simpel, het klaarmaken is ook niet zo moeilijk, maar je moet wel net een paar kleine tips en tricks weten om de perfecte tortilla te maken. En vergeet niet: oefening baart kunst! Verrijk je tapas tafel met een zelfgemaakte tortilla, of serveer het als bijgerecht bij je volgende barbecue.

Geen zorgen als je geen zin hebt om in de keuken te staan. Wij verkopen elke dag drie verschillende soorten tortilla in de winkel: naturel, met spinazie en met chorizo. Ook kun je voor een feestje of borrel tortillaplateaus bij ons bestellen. Stuur ons dan een mailtje naar: info@pacomertraiteur.nl
We maken ze in de smaken: bacalao, spinazie, chorizo, paprika, manchegokaas, serranoham of gambas.

Ingrediënten voor 1 tortilla

  • 6 middelgrote aardappelen
  • 1 middelgrote ui (niet nodig als je een tortilla wil maken zonder ui)
  • 6 eieren
  • scheutje melk
  • snufje zout (naar wens)
  • olijfolie

Benodigdheden

  • Normale koekenpan of frituurpan
  • Platte deksel of plat bord
  • Vergiet en uitlek emmertje of bak
  • Koekenpan met een diameter van ongeveer 20-25 centimeter

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snij ze door de helft. Vervolgens snij je de aardappelen in plakjes.
  2. Snij de ui in blokjes
  3. Frituur de aardappelen. Giet olijfolie in een pan (ongeveer anderhalve centimeter hoog). Laat de aardappelen op een laag vuur frituren, het moet dus niet hard frituren. Je kunt de aardappelen en uien ook frituren in een frituurpan. Zorg er hier ook voor dat de olie niet te heet is en dat het niet hard frituurt.
  4. Als de aardappelen voor de helft gaar zijn, doe je de blokjes ui erbij. Als de blokjes ui en aardappelen zacht zijn, stop je het geheel in een vergiet en laat je de olie eruit lekken (vang het op in een emmertje of andere soort bak)
  5. Zet nu de kleine koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden (doe er dus nog geen olijfolie bij).
  6. In een kom doe je de eieren, een scheutje melk en snufje zout bij elkaar. Klop het geheel goed. Het is belangrijk dat je het met wat kracht doet, zodat het een beetje gaat ‘schuimen’ en er voldoende lucht bij komt
  7. Voeg de uitgelekte aardappelen en ui aan het mengsel toe en roer het door elkaar.
  8. Verhit olie in de pan die al op het vuur staat.
  9. Doe het ei-aardappel-ui mengsel in de pan en verspreid het goed over de pan
  10. Laat het op een laag vuur 5 tot 7 minuten staan, zodat één kant gaar wordt
  11. Leg een bord of deksel op de pan, en draai de pan om, zodat de tortilla op het bord komt te liggen met de onderkant boven. Schuif de tortilla dan weer terug in de pan, zodat de andere kant gaar kan worden
  12. Laat het weer 5 tot 7 minuten staan.
  13. Voel met je vinger hoe hard de tortilla is. Wil je hem smeuïg, dan dient ‘ie een beetje in te deuken, maar wil je het liever niet smeuïg? Laat het dan nog even staan en draai hem eventueel nog een keer om totdat de tortilla wat harder is.

Variaties

Je kunt ook allerlei verschillende smaken tortilla maken, zoals: spinazie, bacalao, gambas, paprika, manchegokaas, serranoham of chorizo. Voeg één van deze ingrediënten, of een combinatie ervan, in het eimengsel vlak voordat je het de pan in doet (tussen stap 7 en 8 dus).

  

Geen zin om te snijden, maar wil je wel een verse tortilla op tafel zetten? Koop hier een kant-en-klaar pakket