Semana Santa

Wat is Semana Santa? 

Semana Santa is wat wij in het Nederlands ook wel de Goede Week noemen. Dit is de week voor Pasen. Het is een vakantieweek voor veel Spanjaarden. Zo zijn scholen en universiteiten deze week gesloten. Net als in Nederland worden er kenmerkende momenten uit het verhaal van Jezus gevierd, zoals de kruisiging van Jezus. Het bekendste onderdeel van Semana Santa zijn de processies die uitrukken tijdens deze week. 

Geloof is in Spanje een belangrijk onderdeel van de cultuur. Op dit moment is zo’n 84% van de Spaanse bevolking gelovig (bron). Dit is meer dan in Nederland. Geloof staat in Spanje ook nog iets centraler in de cultuur dan in Nederland. Het grootste geloof is het Christendom. Zodoende zijn de feestdagen uit het Christendom voortgekomen. Deze feestdagen gaan vaak gepaard met het samenzijn met familie en ook met lekker en traditioneel eten. Ook mensen die niet gelovig zijn houden zich wel aan bepaalde tradities die aan deze feestdagen worden gekoppeld. 

Door heel Spanje zijn in deze week processies. Tijdens deze processies worden er een soort plateaus (pasos in het Spaans) gedragen en door het stad of dorp heen vervoerd. Op deze pasos staan beelden van onder andere Jezus en Maria, welke het lijden van deze Bijbelse personen weergeven. Beboeting is ook een onderdeel tijdens deze processies. 

Vooral in steden in Andalusië zijn er veel processies. Het kan als toerist indrukwekkend zijn om dit eens mee te maken. Vooral de Semana Santa in Sevilla is druk bezocht. Deze is dan ook het grootst. Er komen jaarlijks miljoenen mensen op af.

Semana Santa begint met de viering van Palmzondag (Domingo de Ramos in Spanje). Dit is de zondag vóór Goede Vrijdag. Palmzondag markeert de komst van Jezus naar Jeruzalem. Het eindigt met Pasen (1e Paasdag in Nederland).

Eten tijdens Semana Santa

Tijdens Semana Santa wordt er traditioneel geen vis gegeten. Een populair gerecht dat wordt gegeten in deze week is garbanzos con bacalao. Dit is een gerecht met kikkererwten, groenten, kabeljauw, spinazie en soms ook een ei. 

Verder is het erg populair om torrijas te eten tijdens Semana Santa.

Catering Aanvragen